Mezar Tapusu Nasıl Alınır?

Mezar Tapusu Nasıl Alınır?

Mezarlık tapusu, devlet mezarlıklarına defnedilen cenazeler için çıkartılması zorunlu olan bir “kullanım belgesidir” ve bu belge, adından da anlaşılacağı gibi bir tapu değildir. Defnedilen kişinin yakınları tarafından, o alanın tescillendiğini ve defnedilen kişinin yakınları haricinde kimsenin o alanı kullanmasına izin verilmeyeceğini ifade etmektedir. Halk arasında mezar tapusu olarak bilinen mezar kullanım belgesiyle alakalı tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.


Mezar Tapusu Ücretli midir?

Mezar tapusu almak, belediyeler tarafından belirlenen ücretlere tabidir. İstanbul için Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası’nda tek kişilik mezar yerleri için ücretler 100 TL’den başlamaktadır. İki kişinin defnedilebileceği mezarlarda ise bu ücret farklılık gösterebilmektedir. Güncel fiyatları öğrenmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.


Mezar Tapusunu Kim Alabilir?

Mezar tapusu, defnedilen kişinin birinci derece yakınları tarafından alınabilmektedir. Birinci derece yakınlar şunlardır: oğlu, kızı, annesi, babası ve kardeşleri. Eğer defnedilen kişinin birinci derece yakını yoksa veya tüm yakınları daha önce vefat ettiyse, mezarlık tapusu ikinci derece yakınlar (akrabalar) tarafından çıkartılabilmektedir. Defnedilen kişinin hiçbir yakını olmaması durumunda ise 5 yıl içinde mezar tapusu devlet tarafından kontrol edilmektedir.


Mezarlık Tapusu Ne Kadar Sürede Çıkartılmalıdır?

Mezarlık kullanım belgesi, defin tarihinden itibaren 15 gün ile 1 ay içinde; mezarlığın bulunduğu ildeki ilgili mezarlık işleri müdürlüğünden çıkartılmalıdır. Gerekli tapu ücreti, aynı mezar işleri müdürlüğüne ödenir ve makbuzu da buradan alınır.

Tapu işlemi, genellikle aynı gün içinde defnedilen kişinin yakınlarına teslim edilebilmektedir.


Mezarlık Tapusu Kaybolursa Ne Yapmalıyım?

Mezar kullanım belgesi aslında değerli bir evrak değildir. Bu nedenle kaybolması durumunda tekrar mezar işleri müdürlüğüne başvurularak çıkartılabilmektedir.

Mezarlık belgesi, diğer taşınmazlarda olduğu gibi bir tapu değildir. Alınan ada ve parselin, defnedilen kişi adına tescil edilmesi anlamını taşır. Mezar ve alanın mülkiyeti ve hakları bağlı bulunan belediyeye aittir. Bu nedenle alınan mezar alanı bir başkasına satılamaz veya devredilemez.


Mezar Yeri Kullanım Belgesini Çıkartmazsam Ne Olur?

Mezar kullanım belgesinin 5 yıl içinde çıkartılmaması durumunda, mezar yeri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolüne geçmektedir. Aynı zamanda, defin işleminden itibaren 1 yıl içinde mezar yaptırmak şarttır.

1 yıllık süre içinde baş taşı olmayan ve mezar mermeri hazırlanmamış olan alanlar da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolüne geçer. Bu nedenle mezar tapusu işlemlerini zamanında yaptırmak büyük önem taşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir